DESPRE

Cine suntem:

Asociația Vocea Copiilor Abandonați, inițial denumită Desenăm Viitorul Tău, este un ONG dedicat copiilor din sistemele de protecție, încă din anul 2013. Bazele asociației au fost puse de Vișinel Balan, un tânăr care la rândul lui a crescut în casele de copii din România, trăind pe propria piele neajunsurile și suferințele care nu trec de zidurile clădirilor DGASPC.

Din nefericire, mulți dintre angajații care se ocupă de copiii abandonați nu își asumă această muncă cu profesionalism. Birocrația, dezinteresul, informarea incorectă sau incompletă au creat un mediu agresiv pentru dezvoltarea copiilor. Acest lucru se traduce printr-un procent mare de tineri care nu reușesc să se integreze în societate după ce părăsesc centrele, adoptând comportamente deviante sau recurgând la gesturi dramatice, cum sunt sinuciderile.

Scopul nostru este să fim alături de tinerii instituționalizați, oferindu-le sprijin atât prin activități educative, cât și prin simplul fapt că au, printre membrii asociației, persoane în fața cărora să-și deschidă sufletul, să fie ascultați și iubiți.

Mai mult, dorim să le facem auzită VOCEA! Vrem ca oamenii să cunoască modul de viață al celor care fac parte din sistemul de protecție a copilului. Ni se pare corect și moral ca cetățenii României să știe cum funcționează instituțiile DGSAPC și în ce măsură acestea își fac treaba în mod transparent, fiind, până la urmă, finanțate din bugetul de stat.

Oferim tinerilor programe prin care învață ce drepturi și obligații au, din punct de vedere legal, și le arătăm căile legale prin care se pot adresa autorităților competente. Dar, mai ales, îi ajutăm să-și găsească un punct de echilibru în viață, să-și dea seama la ce sunt buni, cum se pot ajuta, cum pot fi piloni de bază pentru societate, să se descopere ca ființe sociale, ca oameni care, cu muncă și dedicare, pot deveni profesioniști foarte buni în orice domeniu pe care și-l aleg.

O societate nu poate evolua fără tineri. Vă rugăm să țineți minte că toți oamenii sunt valoroși, că ei nu au ales să fie abandonați de părinți și că asta, în niciun caz, nu îi descalifică în fața celor care au crescut în familiile biologice.

Proiecte realizate: 

  • Locuința EDFORSO – EDUCAȚIE, FORMARE, SOCIETATE, un proiect dedicat tinerilo străzii. Mai exact găzduim 2 tineri într-o garsonieră achiziționată.                                                    Printre sponsorii principali amintim: Fundația eMAG, Soter & Partners, Sound Good Mobile și dumneavoastră cei care ați donat online direct în contul organizației sau ați trimis SMS la 8839 (SMS-uri nu se mai pot trimite). 4 ani de donații. În 4 ani am strâns 23.000 euro. 

LOCUINȚA EDFORSO – locuință pentru tinerii străzii…

  • Conferința POVESTEA MEA, un proiect motivațional pentru tinerii din casele de copii. Speakerii sunt tineri care au plecat din centrele de copii și au reușit. Sunt modelul cel mai bun de reușită care vin să-și spună povestea de succes în fața sutelor de copii. Credem că educația schimbă fiecare destin și cu precădere dă șansă acestor suflete la o nouă viață. Ne pregătim de ediția a V-a 🙂

  • Centrul EDFORSO – EDUCAȚIE, FORMARE, SOCIETATE, un program destinat celor 20 de tinerii instituționalizați din Municipiul București. Scopul este să ofere șansă acestor  tineri în consolidarea deprinderilor de viață independentă. A fost înființat în 29 ianuarie 2016 și continuă și astăzi cu ajutorul susținătorilor noștri.

  • Adoptă un talent, un proiect menit să susțină talentele din casele de copii. A fost lansat la începutul anului 2017 și am reușit să ajutăm prin burse și materiale 6 copii instituționalizați din Satu Mare și Neamț. Este un proiect dependent de sursa financiară motiv pentru care ne-am limitat doar la 6 îngeri cu talent. Ne propunem să ajutăm și alte talente însă în limita bugetului :).

  •  Consiliul Tinerilor Instituționalizați este o organizație non-guvernamentală, înființată în 2016 de noi prin care am dat voce copiilor abandonați. Peste 73 de abuzuri au fost sesizate și rezolvate de la începutul anului și nu ne se opresc. Din organizație fac parte tineri instituționalizați sau care au fost instituționalizați.

  • Marșul Îngerilor – un eveniment de comemorare a copiilor ce au murit în orfelinatele României din ’89 până în prezent. De 5 ani comemorăm trecerea în neființă a zecilor de mii de copii abandonați în instituțiile de stat.