Arta și iubirea pentru frumos, salvarea sufletului

Povestea lui Andrei, tânărul pictor din Satu Mare, poate fi citită aici. Începuturile lui pe acest pământ nu au fost tocmai unse cu lapte și miere. Poate acesta este prețul plătit pentru talentul pe care îl poartă după sine oriunde îl duc pașii… sau poate deja gândim prea departe, nu vom ști-o niciodată.

Lucrul pe care cu siguranță îl știm este că toți avem nevoie de frumos, de artă și de iubirea exprimată prin intermediul ei, indiferent de forma pe care o ia. Andrei asta face, ne umple sufletul de frumos, de satisfacție, cu o pensulă, câteva culori și-o pânză. Nu a cunoscut niciodată iubirea unei mame, a unui tată sau măcar a fraților, ori a surorilor. Nici pe cea a bunicilor sau a vreunei rude oricât de îndepărtate… Părinții lui nici nu știu că au adus pe lume un artist desăvârșit, iar el nu le va putea dedica niciodată un tablou. Dar în privința asta, probabil, există resemnare. E adevărat, a găsit liniște și o familie datorită unui asistent maternal din Satu Mare și probabil asta a fost șansa lui pentru a-și nutri talentul.

Andrei nu a profitat de statutul lui de „copil abandonat/orfan” pentru a adopta un comportament antisocial și pentru a-și cere osânda, așa cum poate o fac alții. El își adună toată suferința și o transpune în energie creatoare. El vede frumosul  și-l pictează cu magie pe șevalet. În special chipurile și privirile intense ale modelelor, așa cum puteți observa din picturile sale. Surprinde trăiri, emoții și speranțe libere. Însă, în lumea în care trăim, oameni ca Andrei își încătușează visurile, nu pentru că nu ar avea aripi să zboare sus, spre nemurire, ci pentru că totul se rezumă la condițiile materiale.

În anul 2016-2017, Andrei și-a putut continua pasiunea datorită programului Adoptă un talent. Și în anul care urmează, 2017-2018, el are nevoie de toată susținerea noastră. Nu cere multe, doar materialele necesare pentru a crea magie. Fiți alături de un artist nevoit să plece cu un start mai dificil în viață. Andrei este un model pentru oricare alt tânăr din societatea noastră, fie că vorbim despre copiii instituționalizați sau despre cei crescuți în propriile familii. Dar are nevoie de ajutorul nostru pentru a continua. Ne-am dori ca el să fie una dintre poveștile de succes ale României, nu doar o altă speranță strivită de piatra grea a nepăsării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.