MARSUL ÎNGERILOR/ PE URMELE UNUI TÂNĂR PIERDUT ÎN SISTEM – DOCUMENTAR

Suntem la a V-a ediție. Vă mulțumim că ne ajutați să vindecăm o parte din traumele trecutului nostru, ale copiilor abandonați în orfelinatele groazei.

Anul acesta, la a V-a ediție, în contextul pandemiei pe care o experimentează întreaga planetă ne-am reorganizat. Astfel că vom comemora trecerea în lumină a celor câteva zeci de mii de copii și tineri lăsați în grija statului și condamnați la abuzuri și moarte, în ultimii 30 de ani, online.

Pe data de 5 decembrie 2020, orele 20:30, marcăm în mod solemn, în fața calculatoarelor printr-o vizionare de excepție a unui documentar, ce poartă titlul PE URMELE UNUI TANAR PIERDUT IN SISTEM.

Societatea românească este pusă față în față cu o realitate crudă pe care nu a avut curajul să o înfrunte nici după Revoluție. Copiii, tinerii, părinții vă cheamă alături pentru a onora memoria și sufletele acestor îngeri.

Inițiativa aparține tinerilor crescuți în orfelinate, sub coordonarea organizațiilor Vocea Copiilor Abandonați, Consiliul Tinerilor Instituționalizați din România și Regizorul documentarului Bogdan Trandafir.


Prin trecerea în lumină a morților luăm atitudine față de crimele pe care sistemul de protecție a copilului le-a comis sau ignorat în ultimii 30 de ani. Împreună vom aprinde o lumânare, acasă, vom spune o rugăciune, vom spune poveștile unor tineri condamnați în centrele de plasament din România și vom pune bazele unei schimbări fundamentale a modului de îngrijire și integrare în societate a tinerilor și copiilor abandonați în România.

50.000 de copii și tineri se află în prezent în sistemul de asistență în România, dintre care 14.000 se află în centre de plasament, expuși abuzurilor și neglijenței unui sistem de multe ori netransparent, dificil de monitorizat și controlat. Zeci de tineri se sinucid în orfelinate în fiecare an, iar mărturiile altor zeci de tineri ar trebui să cutremure o societate întreagă, însă poveștile lor nu primesc o voce dincolo de câteva articole de presă citite cu groază și uitate repede.

Viitorul acestora este viitorul României.

Cu toate acestea, subiectul râzbate cu greu în societate și în politicile guvernamentale. Mai mult, anchetele întârzie să apară în condițiile în care zeci de mii de copii continuă să fie abuzați și neglijați de sistemul construit pentru îngrijirea și integrarea lor în societate.
Sâmbătă, 5 decembrie, tragem un prim semnal de alarmă pentru soarta acestor copii și tineri, și vom spune din nou că o Românie modernă nu este posibilă cât timp tineri și copii sunt condamnați la abuzuri, privați de o educație corespunzătoare și alienați mai mult în instituții publice.

DOCUMENTARUL POATE FI VIZIONAT PE PAGINA DE FACEBOOK A ORGANIZAȚIEI.

Credit foto: Canva

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *