Copiii din orfelinate au nevoie de ajutor

SEMNEAZĂ ȘI TU PETIȚIA CE POATE SCHIMBA VIAȚA COPIILOR ABANDONAȚI.

La inițiativa Grupului pentru Dialog Social, alături de alte 23 organizații din domeniul respectării drepturilor copilului am contribuit la redactarea unui memorandum către autoritățile publice centrale prin care oferim o serie de recomandări și solicităm adoptarea unui mare număr de măsuri urgente pentru sprijinirea copiilor din sistemul de protecție.

Printre aceste recomandări și măsuri se numără:

● Înființarea unui comitet interministerial între toate ministerele și autoritățile publice cu responsabilități privind protecția copilului și a celor din sistemul de protecție a statului. Rolul acestui comitet este asigurarea unui cadru în care statul să dezvolte politici și măsuri coerente, care să ia în considerare interesul superior al copilului.

● Depolitizarea structurilor instituționale existente, precum Consiliul de Monitorizare înființat în baza Legii nr. 8/2016 și Avocatul Copilului. De asemenea, transparentizarea completă a sistemului de protecție specială, prin publicarea de rapoarte detaliate lunare de către DGASPC-uri și de către ANPDCA.

● Implicarea constantă a organizațiilor în procesul de decizie precum și delegarea de către DGASPC-uri a mai multor servicii ai căror beneficiari sunt copiii aflați sub măsura protecției speciale către organizații non-guvernamentale.

● Creșterea nivelului de calificare și de selectare a personalului de îngrijire.

● Monitorizare și suport post-instituționalizare a tinerilor pe o perioadă de 3 ani.

● Investigarea și analizarea cazurilor de violență instituțională și de supunere a copiilor care nu suferă de nicio afecțiune psihiatrică la tratamente medicamentoase de care nu au nevoie.

● Stoparea violenței instituționale și introducerea unor intervenții recuperatorii și a suportului social de care au nevoie minorii din centre și tinerii care au părăsit sistemul de protecție, precum și acordarea de compensațiile morale și materiale.

Solicităm, în încheiere, ca organizațiile semnatare să fie periodic informate cu privire la stadiul tuturor măsurilor luate de Guvernul României, prin autoritățile abilitate, pentru ducerea la îndeplinire a solicitărilor prezentate anterior, precum și informări din oficiu, către publicul larg și către beneficiarii sistemului de protecție specială, care să asigure un dialog onest și eficient în scopul reformării reale a sistemului de protecția copilului.

Grupul pentru Dialog Social 
Salvați Copiii 
Fundația Hope and Homes for Children Romania – HHC 
Alianța România Fără Orfani – ARFO 
Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoane cu Tulburări în Spectrul Autist 
Fundația FARA 
Consiliul Tinerilor Instituționalizați 
Fundația Copii în dificultate 
Vocea Copiilor Abandonați 
Fundația Viață și Lumină 
Asociația „Tzuby’s Kids” 
Asociația Gifted Center Kristopher 
Asociația Lemaan Ahai România 
FEDEREII – Asociația Adulților din Casele de Copii 
Asociația Junii 
Asociația Viitorul Tinerilor 
Asociația Puzzle România 
Asociația Benefacto 
Asociația T.I.B.E.R.I.U.S. 
Asociația Zâmbește pentru Viitor 
Asociația Șansa ta 
Asociația Humains Profiles 
Asociația CONIL 
Asociația Vreau să fiu părinte 
Asociația Gladiator Szobi Cseh

De ce este important?

Anual, mii de tineri ies de sub tutela statului și pășesc în viața reală complet nepregătiți pentru ce îi așteaptă. Nu primesc sprijinul de care au nevoie, ci sunt lăsați singuri în fața unor provocări mult prea mari. O mare parte dintre ei nu reușesc să se adapteze schimbării bruște, nu se integrează pe piața muncii și nu duc o viață stabilă. Mulți ajung pe străzi ori cad pradă exploatării de către rețele de crimă organizată. Nu știm numărul lor exact pentru că nu există un instrument de monitorizare post-instituționalizare.

În centrele de tip rezidențial ori sub îngrijirea asistenților maternali, abuzurile suferite de copii rămân nedescoperite și nesancționate. Mijloacele pe care minorii și tinerii le au la dispoziție pentru a reclama abuzurile fie sunt ineficiente, fie nu există. În jurul făptuitorilor se ridică adeseori ziduri birocratice menite să-i protejeze.

AI SEMNAT PENTRU CAUZA COPIILOR?

SEMNEAZĂ (CLICK AICI)

MEMORANDUMUL POATE FI DESCĂRCAT DE AICI.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *